sâmbătă, 2 decembrie 2017

Cutremurul din ’77 (Dezastrele Lumii, ep. 6)


Formă: Cutremur (7,2 grade pe scara Richter)
Locație: Vrancea, România
Data: 4 martie 1997, 21:22 PM
Victime:
– 1.579 morți (România)
– 11.221 răniți (România)
– 120 de morți (Bulgaria)
– 165 răniți (Bulgaria)
– 2 morți (Moldova)
Durata: 55 de secunde

remember-4-martie-1977-romania-devastata-de-cutremur-mii-de-oameni-morti-si-raniti-galerie-foto-117420
EVENIMENT 4 martie 1977, data în care România a fost devastată de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter care a făcut aproape 1.600 de victime în numai 55 de secunde. Energia distructivă eliberată de seism a fost egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!
Cronologie
Ora 21:22:00 PM, 4 martie Mircea Nemigean, soldat bucureștean, se afla de pază pe acoperișul unui obiectiv militar, când, din depărtare, observa cum impunătoarele construcții ale Bucureștiului se prăbușesc una după alta, ca spicele de grâu în bătaia secerătorii. Într-o clipă, clădirea de 8 etaje pe care se afla a început să se cutremure. După câteva momente în care părea că totul avea să înceteze, o undă de șoc lovește din nou, de această dată pe orizontală, iar coșmarul începe.
0_ac456_7548eefe_orig
Timp de 55 de secunde se aude o serie de zgomote înfundate, asemeni tunetelor, iar un vânt puternic se declanșează urcând spre cer un miros greu de ars, amestecat cu praf.
Unii s-au repezit îngroziți pe scări sau spre ieșiri, alții au rămas încremeniți în casă, paralizați de teamă, teamă care i-a îndemnat pe unii oameni să se arunce de la etaj. Ulterior s-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.
 ATENȚIE! CONȚINUT CARE VĂ POATE AFECTA EMOȚIONAL
Ora 21:40 PM, 4 martie Banchetul se încheie la 10 minute după ce președintele României îi comunică omologului său nigerian detalii asupra dezastrului survenit în țara sa. Ulterior, Ceaușescu ordonă să îi fie pregătit avionul prezidențial.
5 martie Știrile sunt ecranizate pe căi ocolite sau confuze, vorbindu-se despre un cutremur de gradul 10, deci distrugerea totală a Bucureștiului. Întreruperea completă a comunicațiilor, provocată de o pană generală de curent, a făcut imposibilă aflarea unor informații precise cu privire la dimensiunile catastrofei.
După restabilirea legăturii cu țara, Ceaușescu a cerut un raport sumar al situației concrete și a transmis ordine de acțiune, odată cu un apel către populație. S-a instituit, prin decret prezidențial, starea de necesitate pe întreg teritoriul României. 
0_ac450_c96fc5c_origUrmări În zilele care au urmat seismul, Ceaușescu a făcut numeroase vizite prin capitală pentru a evalua pagubele și pentru a liniști populația intrată în panică. Celor care și-au văzut munca de o viață distrusă în câteva secunde, li s-a promis ajutor de la stat pentru refacerea locuinței, angajament care a și fost onorat, de altfel, în anii următori. 
Mai mult, președintele țării a dat ordine ferme de a se continua căutarea printre ruine, pentru a fi găsiți toți cei care s-ar mai putea afla în viață, chiar și după ce termenul limită de supraviețuire a fost depășit. 
Decizia sa nu a fost în zadar, deoarece cu ajutorul celor de la Crucea Roșie și câinii dresați special pentru astfel de cazuri, cascadorii și pompierii au făcut eforturi supra-omenești, găsind mulți supraviețuitori printre dărâmături.
NOTA REDACTIE Trebuie să precizăm faptul că la acea vreme, Ceaușescu era destul de iubit de către oameni, iar el încă ținea la poporul său. Grotescul cult al personalității nu începuse încă, în magazine găsindu-se alimente în cantități suficiente, cetățenii de rând trăind decent. 
Declinul regimului Ceaușesc a început după 1980, odată cu fatidica vizită în China, în urma căreia ”stejarul de la Scornicești” s-a dezumanizat complet, schimbându-ți radical comportamentul și atitudinea față de popor
În timpul cutremurului și-au pierdut viața și numeroase personalități de marcă ale culturii și scenei artistice românești, printre care actorul Toma Caragiu, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A. E. Baconsky, regizorul Alexandru Bocăneț, scenograful Liviu Popa, pianistul Tudor Dumitrescu, cântăreața de muzică ușoară Doina Badea, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, fizicianul Florin Ciorăscu, cascadorul Tudor Stavru și mulți alții.
Orașul Zimnicea a fost practic ras de pe suprafața Pământului, după cutremur 80% din acesta reprezentând doar dărâmături, ulterior fiind necesară reconstrucția lui din temelii.
Studiile efectuate de către mai mulți specialiști români și străini, au arătat că regiunea Vrancea este o zonă cu risc seismic extrem de ridicat. Din aceste cercetări a reieșit concluzia că, în acest perimetru, mișcările din adâncurile pământului respectă un anumit ciclu, conform căruia o dată la 30-40 de ani se va produce în România un cutremur de mare intensitate. 
Din fericire, în ultimii ani, mai exact pe 30 august 1986 și 31 septembrie 1990, s-au produs două cutremure mai mici care au mai eliberat o parte din energia acumulată în plăcile tectonice din 1977 încoace. Drept urmare, putem nutri speranța că, cel puțin în viitorul apropiat, vom fi scutiți de astfel de catastrofe…
Alte statistici
– clădiri distruse și avariate: 35.000 (aprox)
– cele mai puternice cutremure din România:
1802 (magnitudine 7,9)
1812 (magnitudine 6,5)
1829 (magnitudine 7,3)
1838 (magnitudine 7,5)
1908 (magnitudine 7,1)
1940 (magnitudine 7,7)
1977 (magnitudine 7,4)
1986 (magnitudine 7,1)
1990, la 30 şi 31 mai, au avut loc două cutremure cu magnitudine 6,9 şi respectiv 6,4)
2004 – magnitudine 6 grade, dar nu a produs victime sau pagube materiale
După cutremur, Asociaţia Generală a Inginerilor din România a întreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului asupra clădirilor din beton armat, ajungând la concluzia că normele de calcul pentru construcţia clădirilor din beton armat, practic copiate după cele germane, nu prevedeau calculul la eforturi seismice, Germania nefiind situată într-o zonă de risc seismic.
Lista clădirilor de locuit, expertizate tehnic.
Știați că?
Cutremurul din ’77 a fost cel de-al șaptelea cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în România, primul fiind cel din 1802 (7,9 grade pe scara Richter).
Instructaj în caz de cutremur

Pregătirea pentru un cutremur necesită timp și efort. Trebuie sa vă pregătiți pentru ca voi și familia voastră să:
– evite rănirile și să-i ajute pe ceilalți
– minimizeze efectul cutremurului asupra casei voastre
– supraviețuiască cel puțin 72 de ore după un cutremur în casă sau la locul de muncă, fără ajutor din partea echipelor de urgență.

Înainte de un cutremur:
– pregătiți un plan de urgență pentru familie și casă
– dacă locuiți singur, pregătiți un plan de urgență pentru care să aibă în vedere prietenii și vecinii
– învățați metode de prim ajutor medical, inclusiv resuscitare cardio-pulmonară
– aflați care sunt locurile cele mai sigure din casă în caz de cutremur și exersați refugierea în acele zone.

Locuri periculoase:
– langă ferestre sau oglinzi
– langă obiecte grele ce ar putea sa cadă
– bucătăria
– ușile, unde șocul poate provoca ușile să vă lovească.

Pregătiți-vă casa: mergeți prin casă și imaginați-vă ce ar putea să se intample în cazul unui cutremur violent.

– Învățați membrii familiei cum să închidă conductele principale de apă și cum să oprească electricitatea
– puneți etichete care să arate pozițiile de Deschis / Închis, Pornit / Oprit la conductele de apă, gaz, întrerupatoarele principale de electricitate
– ancorați bine boilerele și orice alte aparate care prin cădere sau mișcare. ar putea rupe țevi de gaz sau apă
– ancorați bine piesele grele de mobilier
– nu agățați tablouri sau oglinzi grele deasupra paturilor.

Asigurați-vă casa sau apartamentul pentru eventualitatea unor distrugeri provocate de cutremur.

Pregătiți-vă un kit de urgență!
Împachetați proviziire de urgență afișate mai jos, în pungi de platic sau cutii rezistente de plastic și plasați-le în locuri sigure din casă: în debara, sub o scară. Trebuie să fie ușor de transportat, să puteți să le luați cu voi.

Pregătiți un pachet de urgență în mașină în cazul în care va trebui să evacuați locuința și nu vă veți mai putea întoarce. Aceste provizii trebuie să fie sufieciente pentru supraviețuirea voastră timp de 3 zile.

Apa este esențială pentru supraviețuire. Stocați cel puțin 4 litri de apă / persoană / zi. Cea mai bună este apa plata îmbuteliată în sticle mici de plastic. Puneți-le intr-un loc răcoros, la întuneric. Notați pe etichetă data cumpărării. Înlocuiți proviziile de apă o dată la fiecare 6 luni. Dacă aveți animale de companie, pregătiți apă și pentru acestea (aproximativ 30 mililitri de apă / kg / zi).

În cazul în care după cutremur veți avea acces la apă din alte surse, fierbeți apa timp de minim 10 minute, iar după răcire, puteți să o consumați în siguranță.
În cazul în care sunteți blocață în toalete sau în baie, iar rețeaua de apă nu funcționează, puteți folosi pentru băut apa care se află în boilere sau în rezervoarele de apă de deasupra toaletelor.

• Mâncarea

Alegeți mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătită sau preparată și care este ușor de transportat. Alegeți mâncare care poate fi mâncată de toată familia. 

Exemple:
– conserve de mâncare preparată: fasole fiartă, mazăre, pește, carne, fructe, vegetale, cereale, bomboane.
– lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate)
– zahăr, sare, piper, ness
– nu uitați de furculite, cuțite, linguri
– mâncare specială pentru copii sau pentru persoane care necesită un regim special (diabetici)

Dacă aveți animale de companie nu uitați să puneți deoparte mâncare și pentru acestea.
Păstrați un deschizator de conserve exact în locul unde ați depozitat conservele.

• Îmbrăcămintea

Trebuie să aveți pregătit câte un schimb de încălțăminte și îmbrăcăminte / persoană. Pulover, tricou cu mânecă lungă, tricou cu mânecă scurtă, pantaloni rezistenți, șapcă sau căciulă, îmbrăcăminte de ploaie, adidași sau bocanci rezistenți la apă, mănuși de protecție.
Un sac de dormit sau 2 paturi călduroase sunt necesare pentru fiecare persoană.
Încălțămintea trebuie să fie rezistentă la sticlă spartă și moloz!

• Kit de prim ajutor

– păstrati câte un kit de prim-ajutor în casă și în mașină.
– medicamente: analgezice, antiseptice
– notați pe o foaie de hârtie medicamentele necesare fiecărei persoane din familie și pregătiți provizii din aceste medicamente

• Alte provizii necesare

– radio cu baterii AM/FM și baterii de rezervă (înlocuiți bateriile de rezervă la fiecare 12 luni)
– lumânări
– lanterne și baterii de rezervă (1 lanternă / persoană). Păstrați-le lângă pat, în mașină și la locul de muncă (împreună cu baterii de rezervă).
– ciocan, cuie, chibrite, sfoară, bandă adezivă, pix, marker, carnețel, briceag, fluier (3 fluierături scurte este semnalul pentru ajutor)
– hârtie igienică, șervețele umede, săpun lichid
– săpun, șampon, deodorant, pastă de dinți, periuță de dinți
– saci de plastic
– cărți de joc, cărți de lectură, jocuri – pentru întreaga familie
– cărți de colorat, creioane, jucării, hârtie, etc. pentru copii

• Actele familiei

– testamente, polițe de asigurare, contracte, acțiuni
– pașaportul, actele de identitate, carnetul de sănătate
– bani lichizi, monezi
– actele conturilor din bănci
– numere de telefon importante
– certificate de naștere, de căsătorie, etc

Aceste acte trebuie să fie depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic.

După cutremur:

– verificați dacă sunteți răniți sau dacă sunt răniți în zonă. Administrați primul ajutor.
– nu folosiți telefonul decât dacă vreți să anuntați o urgență majoră.
– îmbrăcați-vă în haine rezistente care să vă protejeze de moloz sau de geamuri sparte.
– verificați casa pentru a vedea dacă are distrugeri.
– nu aprindeți chibrite și nu folosiți întrerupatoare până când nu vă asigurați că nu sunt scurgeri de gaze. Folosiți lanterne și nu închideți robinetele principale de la țevi decât dacă sunt avarii la acestea.
– dacă aveți apă la robinet imediat după cutremur, umpleți cu apă cada de baie și orice alte recipiente.
– ascultați la radio anunțurile oficiale.
– nu folosiți vehiculul decât în caz de urgență majoră. Păstrați drumurile libere pentru ambulanțe și pompieri.
– dacă sunteți în mașină, iar în jurul acesteia au căzut cabluri de electricitate de pe stâlpi, nu coborați din mașină. Așteptați să fiți salvat.
– stați la cel puțin 10m distanță de cablurile căzute de pe stâlpi.
– dacă aveți animale de companie căutați-le și asigurați-vă că nu sunt rănite.

Autori: Lara Bucur, Denis Andris, Vladimir Sabetai, Radu Mihai.
click me to reveal the contact form

Get in touch with us:

Nume

E-mail *

Mesaj *

DIN 21 NOIEMBRIE NE MUTĂM PE MUZZIX.RO

www.muzzix.ro