sâmbătă, 2 septembrie 2017

Adolescenții și drogurile: cauze și efecte


In cazul adolescentilor, semnele timpurii ale consumului de droguri ar trebui sa fie detectate de catre parinti prin o urmarire atenta a obiceiurilor zinice, a companiei copiilor lor, pentru a evita sau depista abuzul, daca acesta exista. Nu va lasati impresionati, deoarece dependentii de droguri isi pierd capacitatea de a diferenta binele de rau, asadar, ar trebui sa fie strict tratat sub supraveghere medicala, fara nicio intarziere, desi are nevoie de sprijin moral si emotional din partea celor dragi.

Atat cauzele cat si efectele cosumului de droguri la adolescenti sunt daunatoare bunei functionari in cadrul societatii cat si a sanatatii sale mentale. 

Conform unui studiu efectuat in Marea Britanie, 80% dintre adolescenti incep consumul de droguri inainte de absolvirea liceului. Acesta este un semn de avertizare conform caruia generatia viitoare cade prada cu usurinta, amenintand astfel societatea. Nu exista nici o linie de demarcatie clara care sa indice cand consumul de droguri devine un abuz, controland viata si deciziile noastre. Prin urmare, aceasta amenintare trebuie verificata din timp, inainte de a a-si inghiti victima in adancurile intunecate ale disperarii si ale mizeriei. Este necesar sa aflam mai multe despre diferitele cauze ale consumului de droguri devenit abuz si pasii care ar putea fi facuti pentru a opri acest rasfat al societatii.

Cauzele consumului de droguri

Adolescenta este varsta de transformare fizica si mentala cu multe provocari sociale mici si mari, carora adolescentul trebuie sa le fata fata atunci cand paseste in afara granitelor securitatii casei parintesti. Presiunea de grup, dorinta de a deveni adult, intentia de a privi mai increzatori, reducerea presiunii de zi cu zi, imitarea  mass-mediei si a filmelor, etc., sunt unele dintre cele mai importante motive pentru care un copil novice recurge la consumul de droguri, alcool, tigari, marijuana, LSD, heroina, fara a cunoaste de fapt, consecintele acestui act in viitor.Medicamentele sunt cele mai disponibile in casele noastre, prescrise de medic pentru eradicarea unor indispozitii. Acestea contin, de asemenea, sedative. Folosirea lor in alte scopuri este foarte periculoasa si poate duce la probleme grave de sanatate, probleme emotionale pentru utilizator si familia lui / ei. Din moment ce aceste medicamente sunt disponibile la un pret ieftin si usor de procurat de la farmacii, sunt o tinta usoara pentru consumatorii de droguri.

Efectele negative ale abuzului de droguri la adolescent

Abuzul de droguri pe o perioada lunga de timp provoaca afectiuni pulmonare si cardiace, accidente vasculare cerebrale, diferite tipuri de cancer, afectiuni ale gatului, laringelui, pancreasului, stomacului, rinichilor, ale colului uterin, si nu in ultimul rand, leziuni ale creierului.

Studiile au sugerat ca persoanele care sufera de tulburari mentale sau provocari, sunt, de asemenea, expuse la consumul de droguri.Abuzul de droguri duce la grave probleme sociale cu prietenii si membrii familiei, iar cei apropiati sau cei dragi isi pierd increderea in individ si incep sa-i evite compania. Prin urmare, statutul social al individului are de suferit ca urmare a abuzului de droguri.Adolescentii care beau sau care se drogheaza sunt mult mai succeptibili de a face sex la o varsta foarte tanara, cu mai multi parteneri, comparativ cu omologii lor. Cresterea numarului violurilor si a cazurilor de sarcina la adolescenti este direct proportionala cu numarul celor care abuzeaza de droguri si alcool. 


Structura sociala este perturbata si societatea se indreapta spre haos. Abuzul de droguri in adolescenta duce la formarea unei viitoare societati cu handicap, lipsita de moralitate, cu un IQ scazut, cu factori crescuti de criminalitate (cum ar fi violuri, furturi, etc.) si scaderea in productivitate a membrilor ei datorata handicapului abuzului de droguri.

Tratamente pentru renuntarea la droguri

Serviciile de consiliere psihologica anti-dependenta ajuta tinerii sa renunte la aceste obiceiuri si ii ghideaza spre o viata normala.Semnele timpurii ale consumului de droguri ar trebui sa fie detectate de catre parinti prin o urmarire atenta a obiceiurilor zinice, a companiei copiilor lor, pentru a evita sau depista abuzul, daca acesta exista. Nu va lasati impresionati, deoarece dependentii de droguri isi pierd capacitatea de a diferentia binele de rau, asadar, ar trebui sa fie strict tratat sub supraveghere medicala, fara nicio intarziere, desi are nevoie de sprijin moral si emotional din partea celor dragi.

Semnele precoce ale consumul de droguri
Fluctuatii ale starii emotionale
Ascunde problemele
Spune minciuni
Fura sau inseala 
Declin in notele scolare
Deprecierea starii sanatatii 
Neglijenta in ingrijirea personala 

Concluzii

Abuzul de droguri este o amenintare si trebuie sa fie verificat imediat atat la nivel micro cat si macro. In timp ce responsabilitatea noastra morala si sociala ca parinti este aceea de a cultiva obiceiurile bune in copiii nostri, de a-i face cetateni responsabili si capabili ai societatii, guvernul ar trebui sa implementeze programe de educare si oprire a vanzarii ilegale de droguri la adolescenti si tineri. 

 Autor: Mihaela Vilcu  
click me to reveal the contact form

Get in touch with us:

Nume

E-mail *

Mesaj *

DIN 21 NOIEMBRIE NE MUTĂM PE MUZZIX.RO

www.muzzix.ro