marți, 15 august 2017

OPINIE. Influenţa internetului printre copii si tinerii de astăzi


Fie că vorbim despre copiii de grădiniţa sau de elevi pâna la vârsta maturitaţii, marea majoritate petrec din ce in ce mai mult timp la calculator şi mai ales pe internet.

Internetul s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani ,iar astăzi a reusit să devină  foarte popular printre tinerii din Romania. Am observat că fenomenul “drogul virtual”,aşa cum este numit  internetul este din ce in ce mai răspândit în ţara noastră şi nu numai.

Internetul este asemanator cu o capcană. Este foarte dezorganizat, iar structura lui este foarte diversificată astfel încat de multe ori se pot obţine informaţii mult prea usor, rareori exitând oarecum un control asupra restricţie în funcţie de vârsta celui care cauta o anume informatie, oferindu-se un anume continul specific aşa cum ar trebui să fie de exemplu pentru copiii de până la 10 ani.

O mare parte dintre numărul de copii şi tineri de azi au uitat practic de jocurile copilariei precum  “v-ati ascunselea”, “baba oarba”, ”ţara, ţara vrem ostaşi” pe care le jucam mulţi dintre noi la vârsta copilărie. De multe ori eram nerabdător să termin temele şi a ies la joacă cu prietenii mei.

Azi, mai nou, nu prea mai ieşi să vorbesti  sau sa îti petreci timpul cu prietenii deoarece există “socializarea online”. O socializare care mi se pare mie falsă…din moment ce tu nu cunosti persoana respectivă si o consideri doar prieten pe Facebook sau prieten din lista foarte lungă de contacte din Messenger.  O alta problemă ar fi ca nu poţi ştii cu siguranţă cine se află la celălalt capat al tastaturii.

Fenomenul Facebook este din ce in ce mai îngrijorator deoarece reţele sociale tocmai sprijină acesta socializare online dar nu numai acesta ci şi vorbitul pe chat în care tot mai mulţi copii folosesc diverse prescurtări pe care le utilizează din obisnuinţă în unele lucrări scrise la şcoala sau mai grav în vorbirea incorectă a limbii române.

De multe ori, viteza accesări informaţie într-un mod aşa rapid,are  unele dezavantaje. În sensul ca multi elevi copiaza direct un referat gata facut de pe internet, fără a verifica măcar cât de adevarate sunt acele informaţii ,descurajându-se  astfel lectura şi timpul petrecut pentru căutarea anumitor informaţii la bibliotecă ,acestea fiind puncte forte în dezvoltarea intelectului ale unui adolescent sau copil.

Multi psihologi trag diverse semnale de avertizare asupra influenţei internetului în rândul adolescentilor.

Probleme precum lipsa de comunicare,vorbirea dificila şi exprimarea incoerenta sau insomniile,dar şi conţinutul foarte mare de violenţa pe care îl conţin anumite ştiri,jocuri pe care tinerii le descarca sau le acceseaza de pe internet  arata cat de gravă este situaţia acesta ce se inrăutaţeste zi de zi.

De asemenea psihologii  atrag atenţia că şi deformările coloanei vertebrale sau petrecerea orelor multe zilnic  pe scaun în faţa calculatorului  duc la probleme grave de sănatate pe viitor dar şi la creşterea numarului de persoane supraponderale.

Trăim intr-o  “era a vitezei” iar părinţii din cauza  că au tot mai multe probleme şi tot mai putin timp liber, copiii devin foarte nesupravegheaţi  şi foarte expuşi acestui pericol.

De multe ori din acest motiv relaţia copil-parinte are tot mai mult de suferit ,se inrăutaţeşte destul de mult copilul reuşeşte să se refugugieze,devenind tot mai izolat iar “prietenul online” este cel care tot timpul “îl sprijină” şi îl întelege ,lucru pe care părinţii lui nu reuşeşc să îl facă,în viziunea lui.

Această problemă trebuie  să aiba  soluţii cât mai rapide, altfel riscăm să fie prea târziu şi nu se va mai putea rezolva nimic.

Educaţia este cea mai importantă.La gradiniţa şi la şcoala , la orele de dirigenţie (care am observat că încep să lipsească tot mai des în şcolile din România, ar trebuie atrasă atenţia copiilor ,iar aceştia ar trebui invaţaţi cum sa evite aceasta capcana,care sunt avantajele şi dezavantajele folosirii internetului şi cum trebuie el folosit în mod util .

În fiecare şcoală şi gradiniţă   ar trebui să existe un psiholog care să ajute, alături de profesori şi educatori la dezvoltarea cât mai corecta a copiilor şi tinerilor.

De asemenea cred că mass-media ar trebui să aibă o atitudine mai promptă şi mai îndelungată ,şi să acorde o importanţă mai mare acestei chestiuni deosebit de gravă.

Internetul este ceva foarte captivant dupa cum ştim şi noi adulţii de multe ori cădem in capcana dependenţei dar ce să mai vorbim despre un copil care are o minte mult mai firavă şi discerne mai greu  binele de rău,ar trebui să privim problemă din această privinţa.

Articol scris de Marius Creangă
click me to reveal the contact form

Get in touch with us:

Nume

E-mail *

Mesaj *

DIN 21 NOIEMBRIE NE MUTĂM PE MUZZIX.RO

www.muzzix.ro