marți, 22 august 2017

Ablutofobia - frica de a face baie


Daca pentru majoritatea oamenilor dusul este o activitate cat se poate de fireasca, pentru altii reprezinta apanajul celei mai mari temeri a lor. Se numeste ablutofobie, sau frica de imbaiere si este o fobie mai putin cunoscuta, dar mai des intalnita decat s-ar crede.

Potrivit specialistilor, aceasta fobie este mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor si se manifesta in multiple feluri, de la frica de a face dus, pana la fobia completa de orice forma de spalare. Desi multor copii le displac baile, ablutofobia nu este in general diagnosticata la acestia decat daca persista peste 6 luni. 

Cauzele ablutofobiei
Ca toate fobiile, si aceasta are, in cele mai multe cazuri, o legatura directa cu un incident grav, chiar tragic, petrecut in trecut, cel mai adesea in copilarie. Aceasta intamplare care isi pune amprenta asupra individului poate sa se fi intamplat siesi, fie unui alt membru al familiei sau chiar unui necunoscut, dar la care persoana afectata a fost martor. Situatia de teama este puternic influentata de personalitatea individului, spun psihologii. 

O alta posibilitate este ca fobia sa se dezvolte dintr-un obicei din copilarie. Multi copii incearca sa evite baia, prin frica sau preferinta. Este posibil ca preferintele copilariei sa ramana in subconstient in perioada de adult. Lumea moderna este extrem de obsedata fata de curatenie si igiena. Lipsa unui dus zilnic poate determina aparitia unui miros neplacut, inacceptabil pentru majoritatea societatii. Aceste persoane risca si sa dezvolte tulburari ale imaginii corpului.

Tratament
Ca si alte fobii specifice, ablutofobia este tratata frecvent prin terapia cognitiv comportamentala. Specialistul, un psiholog sau psihiatru poat ajuta persoana ce prezinta fobia in cauza sa infrunte temerea ce il marcheaza si sa inteleaga ce anume i-a provocat-o. 

Pe parcursul terapiei, individul este incurajat sa ia contact direct cu obiectul ce i-a provocat fobia si sa redevina stapanul propriei persoane. Ca etape ale terapiei aplicabile in cazul ablutofobiei se numara, de exemplu, deschiderea robinetului cu apa sau asteptarea, in incinta baii, pana se umple cada cu apa, pentru a se ajunge, ulterior, la mentinerea picioarelor in cada in care este lasata sa curga apa. 

Scopul terapiei consta in obisnuirea corpului cu obiectul fricii, relaxarea tot mai constienta a individului in fata fobiei si, apoi, infruntarea acesteia. In cazurile mai dificile se apeleaza la medicatie sau chiar la hipnoza. 

Pentru a preveni aceasta fobie la copii, specialistii recomanda ca acestia sa fie obisnuiti cu apa de mici astfel incat sa se simta in largul lor intr-un astfel de mediu. Baia cu forta este total respinsa, aceasta putand ajunge sa stea chiar la baza declansarii ablutofobiei. 

In general, se recomanda ca cei mici sa fie dusi la mare sau la o piscina inainte de a implini doi ani, dupa aceasta varsta putand aparea probleme deoarece copilul nu-si mai poate controla imaginatia aflata in continua dezvoltare.

Autor: Dr. Simona Stiuriuc
click me to reveal the contact form

Get in touch with us:

Nume

E-mail *

Mesaj *

DIN 21 NOIEMBRIE NE MUTĂM PE MUZZIX.RO

www.muzzix.ro