miercuri, 12 aprilie 2017

Legea Vaccinarii: vaccin obligatoriu pentru toti copiiiProiectul de lege spune ca vaccinarea este obligatorie, iar toti copiii care se inscriu intr-o unitate de invatamant sunt obligati sa aduca un document care sa ateste ca au fost vaccinati. In caz contrar, se va intocmi o schema de recuperare. Ministrul Sanatatii a anuntat chiar ca "parintii care refuza vaccinarea pot fi acuzati de rele tratamente aplicate minorului", infractiune pedepsita cu inchisoarea de la 3 la 7 ani. Scolile pot suspenda de la cursuri, in cazul unei epidemii, copiii care nu sunt vaccinati si trebuie sa anunte lista copiilor care nu au beneficiat de vaccin catre Comisia Judeteana de Vaccinare.

Proiectul legii vaccinarii, pus in dezbatere publica de catre Ministerul Sanatatii, prevede ca la inscrierea intr-o unitate de invatamant li se va cere parintilor sa ateste ca au realizat vaccinarea obligatorie a copilului printr-un document eliberat de medicul de familie sau de furnizorul de servicii medicale.

"Pentru garantarea dreptului la sanatate si la educatie al tuturor copiilor si tinerilor, la inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se solicita prezentarea adeverintei care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii eliberata de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare", se arata in proiectului de lege.

Potrivit proiectului de lege, Ministerul Sanatatii nu isi propune sanctionarea parintilor care nu doresc sa-si vaccineze copiii, dar le cere sa fie foarte atenti la toate beneficiile imunizarii si la riscurile pe care nevaccinarea le implica.

Chiar daca parintii pot alege sa nu isi imunizeze copiii, pentru inscrierea la scoala sau gradinta, este necesar documentul care dovedeste vaccinarea.

"In vederea asigurarii dreptului la sanatate si la educatie a tuturor copiilor si tinerilor, garantate de stat, inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an", scrie in proiectul de lege anuntat.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a prezentat, marti, proiectul legii vaccinarii si a precizat ca parintii sau tutorii care refuza vaccinarea copiilor o fac pe propria raspundere, iar a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului.

"Ne dorim sa crestem acoperirea vaccinala pentru toate tipurile de vaccinuri incluse in programul national de vaccinare, in asa fel incat sa avem un statut imun pentru copii impotriva principalelor boli preventibile. Dorim sa stabilim o metodologie de achizitionare a vaccinurilor, astfel incat sa putem asigura un stoc de vaccinuri aferente cel putin egal cu necesarul anual, iar durata de valabilitate sa fie de cel putin 18 luni.  Proiectul de lege spus dezbaterii publice nu contine, insa, un capitol de sanctiuni dar, asa cum stim, orice lege care dorim sa fie aplicata si care dorim sa aiba un rezultat final are nevoie de acest capitol de sanctiuni. Aceste sanctiuni vor aparea in lege urmare a dezbaterilor publice si urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de sanatate ale Senatului si Camerei Deputatilor si acest sanctiuni, practic, vor apare ca urmare a dezbaterilor publice", a explicat ministrul Sanatatii.

In plus, Florian Bodog a precizat ca parintii sau tutorii care vor refuza vaccinarea copilului pot fi acuzati de rele tratamente aplicate minorului, prevedere existenta si in prezent, dar care nu a fost aplicata niciodata.

Conform noului Cod Penal, fapta de rele rele tratamente aplicate minorului constituie punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de orice persoana in grija careia se afla minorul, infractiune pedepsita cu inchisoarea de la 3 la 7 ani.

Atentie: scolile vor fi obligate sa verifice care copii NU sunt vaccinati. 

Articolul 20 din Legea Vaccinarii precizeaza urmatoarele:

Art. 20.
Unitatile de invatamant au urmatoarele responsabilitati si obligatii:

(a) informarea obligatorie a copiilor cu privire la vaccinare, cu implicarea cadrelor medicale din unitatile de invatamant/directiile de sanatate publica, in cadrul unor activitati curriculare si extracuriculare, in cadrul unor discipline din planul de invatamant care permit abordarea acestui subiect (biologie/anatomie, cultura civica, educatie pentru sanatate, dirigentie)

(b) sa suspende participarea la cursuri a copiilor care nu sunt vaccinati, in perioada unei epidemii, in cazul in care Directia de Sanatate Publica judeteana sau a municipiului Bucuresti constata existenta epidemiei.

(c) Unitatea de invatamant are obligatia sa solicite adeverinta de vaccinare de la medicul de familie

(d) Unitatea de invatamant are obligatia sa anunte Comisia judeteana de vaccinare si a municipiului Bucuresti din cadrul directiei de sanatate publica judeteana si a municipiului Bucuresti privind copiii care nu au fost vaccinati conform calendarului national de vaccinare.

Asadar, scolile vor fi obligate sa urmareasca vaccinarea copiilor, sa tina evidenta copiilor nevacinati, ba chiar sa-i suspende de la cursuri in cazul unor epidemii.

Deocamdata, Legea Vaccinarii este un proiect pus in dezbatere publica. Urmeaza discutiile pe seama ei, apoi prezentarea in Parlament, votul in Parlament, cu sau fara modificari pe lege, si promulgarea de catre presedinte. Abia apoi poate fi aplicata. 


sursa: portalInvatamant.ro
click me to reveal the contact form

Get in touch with us:

Nume

E-mail *

Mesaj *

DIN 21 NOIEMBRIE NE MUTĂM PE MUZZIX.RO

www.muzzix.ro