miercuri, 1 martie 2017

#RomâniaWOW. 7 locuri de vizitat în Timișoara


"Mica Vienă”, “inima Banatului”, “orașul de pe Bega”, “orașul florilor” - sunt doar câteva din numele cu care locuitorii și turiștii deopotrivă obișnuiesc să alinte Timișoara. Și pe bună dreptate! Departe de a fi orașul tipic, sufocat de construcții fără identitate, Timișoara se încăpățânează să le ofere tuturor celor care îi străbat străzile propriul lor colț de rai fie că asta înseamnă piațete cu un aer boem, clădiri și palate înrădăcinate în istorie, poduri care alunecă romantic peste apusuri, parcuri peste care domnesc mii de soiuri de flori și de copaci sau cluburi în care muzica nu are somn.   

Cotat ca fiind unul dintre orașele cu cele mai bogate patrimonii arhitecturale și culturale din România, Timișoara este un obiectiv turistic pe care trebuie să-l adaugi pe lista locurilor vizitate.

1. Centrul Timișoarei

Centrul este primul dintre locurile cu care vei dori să faci cunoștiință imediat ce ai ajuns și ți-ai lăsat bagajele în cameră. Începând cu Palatul Culturii și până la Catedrala Mitropolitană, centrul orașului cunoscut și sub numele de Piața Victoriei sau Piața Operei concentrează un număr impresionant de palate și clădiri care încă păstrează gloria și arhitectura spectaculoasă de pe vremuri.

O simplă privire în sus de-a lungul a celor două alei centrale îți dezvăluie un uimitor amestec de istorie şi actualitate. Stilul preponderent este cel baroc vienez (de unde și denumirea Timișoarei de Mica Vienă) dar și stilurile neo-bizantin și Art Nouveau care şi-au pus amprenta pe numeroase clădiri. Palatele pe care le poți admira în această parte a orașului sunt: Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz, Palatul Marbl, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Szechenyi și Palatul Weiss. Majoritatea găzduiesc astăzi restaurante cu diferite specifice culinare, instituții sau magazine.

Cele mai frumoase obiective din centrul Timișoarei

Clădirea Palatului Culturii (cea care mărginește centrul în parte de nord) adăpostește astăzi Opera Națională Română și cele trei teatre de stat Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și Teatrul German de Stat (o situație unică și totodată o premieră în Europa). Dacă inițial clădirea avea exteriorul în stil Renaissance, în urma celor două mari incendii din 1880 și 1920, au mai rămas intacte doar aripile. Reconstrucția a fost realizată de arhitectul Duiliu Marcu, stilul original păstrându-se numai pe laterale. La fațada principală și sala de spectacole s-a adoptat stilul neo-bizantin. 

Catedrala Mitropolitană din Timișoara marchează cealaltă intrare principală în centrul orașului, fiind dispusă în partea de sud a pieței. Catedrala este fără îndoială una dintre clădirile care îți va atrage privirea indiferent în ce parte a centrului te vei afla, doar este cel mai mare edificiu religios din oraș. Impresionează atât prin arhitectura somptuoasă care îmbină stilul bizantin cu cel moldovenesc cât și prin dimensiunile sale vaste (cel mai înalt turn dintre cele 11 existente măsoară o înălțime amețitoare de 83,7 metri).


Sursa: primariatm.ro

Un lucru mai puțin cunoscut este acela că lăcaşul de cult ascunde o istorie extrem de interesantă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 30-31 octombrie 1944, aviaţia germană a bombardat Timişoara. Şase bombe erau destinate Catedralei Mitropolitane. Din cele șase bombe care au căzut lângă catedrală, doar una a explodat, producând pagube minore (geamuri sparte). Faptul că structura catedralei nu a fost afectată a fost considerată o minune a Lui Dumnezeu.

La subsol vei putea descoperi o colecție de artă bisericească bănățeană veche și o valoroasă colecție de icoane. Orarul de vizitare al muzeului Catedralei Mitropolitane este:

Luni: 10-14

Marţi - Sâmbătă: 09 – 17

Duminică: 10 – 14 

Nici spațiul verde din centrul pieței nu a fost neglijat, pe acesta fiind amplasate numeroase grădini și flori dar și monumente istorice precum Lupoaica cu puii (o replică a Lupei Capitolina, daruită Timișoarei, în 1926 de municipalitatea orașului Roma, pentru a evoca rădăcinile comune ale poporului român și italian) sau Fântâna arteziană, cunoscută şi sub numele de Fântâna cu peşti (a fost construită în 1957, având bazinul în formă de stea cu 5 colţuri, seara este luminată de spoturi colorate).

Dacă inițial, piața Victoriei din Timișoara a fost concepută ca o esplanadă, cu restaurante și magazine de lux, pe la mijlocul secolului XX, aceasta a suferit schimbări majore prin apariția Catedralei și a blocurilor de locuințe. Schimbarea finală a avut loc însă în anii 80, odată cu scoaterea liniilor de tramvai, când piața a devenit o zonă exclusiv pietonală. În prezent, cele două alei principale de promenadă sunt mereu pline de oameni care o străbat în pași mărunți de la un capăt la altul sau care o admiră pur și simplu de la una dintre multele terase și cafenele refugiate pe margine.

Castelul Huniade (Muzeul Banatului) se numără printre multele obiective turistice cu care se poate mândri Timişoara și implicit centrul orașului (a nu se confunda cu Castelul Huniazilor sau Corvinilor din Hunedoara). Mai mult decât un monument istoric, Castelul Huniade este și cea mai veche clădire din Timișoara, fiind construită între anii 1443 - 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea. În curtea interioară s-au descoperit fundaţiile zidăriilor şi a turnului donjon, care se prespun a data din 1307 – 1314.


Castelul Huniade (Muzeul Banatului)

În perioada marcată de „comunismul ceauşist”, castelul a fost denumit „Complexul Muzeal Judeţean Timiş”, în tentativa de a şterge termenul istoric de Banat din toate denumirile oficiale. Astăzi Castelul Huniade găzduiește Muzeul Banatului și cele trei secţii ale sale: Istorie, Arheologie şi Ştiinţele Naturii. Construcţia prezintă un interes deosebit atât datorită istoriei sale îndelungate şi a stilului arhitectonic cât şi datorită exponatelor interesante din muzeu. Fiind o instituţie publică deschisă pentru vizitatori, turiştii au acces în curtea castelului precum şi în interior (de marţi până duminică între orele 10-16).

Astfel, pe lângă interioarele interesante de la parter, mai poți admira în cadrul secției Ştiinţele Naturii (se află la etaj) colecţia de fluturi Dr. F. König, colecţia de păsări împăiate provenind de la renumitul ornitolog Dionisie Linţia (ambele colecţii sunt cele mai mari de acest tip din România) sau dacă ești interesat de arheologie, poți vedea sanctuarul de la Parţa, unicul sanctuar neolitic din România (descoperit la câţiva kilometri sud-vest de Timişoara).

Parcul Central din Timișoara (situat chiar lângă Catedrala Mitropolitană, în partea dreaptă) are o istorie impresionantă. În secolul al XVII-lea, chiar pe locul acestuia se afla un cimitir militar care a fost închis în anul 1770. O sută de ani mai târziu, comandantul militar al orașului, generalul Anton Scudier, a dat ordin ca osemintele să fie mutate în Cimitirul Eroilor (în Calea Lipovei) și în locul lui să fie cât mai repede un loc de promenadă. Noul spaţiu verde a preluat numele generalului și, după moartea sa, a fost ridicată o statuie în acel loc. În Primul Război Mondial statuia a fost distrusă, iar în prezent Parcul Central găzduiește un monument al eroilor, cîteva statui ale unor personalități importante din istoria Banatului și numeroase fântâni arteziene.

2. Vechea Cetate sau centrul vechi

Dacă pornești de la Operă în sus pe strada Mărășești, ai ocazia să mai bifezi și alte puncte importante de vizitat cu un patrimoniu cultural la fel de bogat. Unul dintre ele este Sinagoga din Cetate - un monument arhitectonic de o valoare excepțională. Acest lăcaș de cult evreiesc a fost construit cu mai mult de un secol în urmă în stil maur. În prezent servește ca locație alternativă pentru diverse recitaluri și spectacole de teatru.

Înainte de a ajunge în Cetate, poți face o scurtă oprire și la Statuia Fecioarei Mariei și a Sfântului Nepomuk, situată în centrul Piaței Libertății (cunoscută neoficial sub numele de Piața Roșie ca urmare a pavajului roșu folosit pentru reabilitarea recentă a acesteia).

Sursa: panoramio.com

De la Piața Libertății până la centrul vechi (denumirea oficială este Piața Unirii) nu mai e decât o aruncătură de băț. Piața Unirii, realizată în stil baroc, este cea mai veche piață din Timișoara și este denumită astfel în cinstea trupelor române care au intrat în cetate la 3 august 1919 când au instaurat administraţia românească, definitivând astfel unirea Banatului cu România (această dată a devenit şi ziua oficială a oraşului).

Această parte istorică a orașului concentrează importante obiective turistice precum Domul romano-catolic, Palatul baroc (Muzeul de Artă), Catedrala ortodoxă sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Casa Brück , fântâna cu apă minerală și alte monumente arhitecturale la fel de impresionante. Piața Unirii ocupă o suprafață vastă (dimensiunile ei sunt de 150 x 110 metri), fiind destul de încăpătoare pentru sutele de persoane care o parcurg la orice oră din zi sau din noapte ori își petrec timpul liber relaxându-se la numeroasele terase.

3. Bastionul Maria Theresia

Aflat în zona centrală, între Hotel Continental și Fântâna Punctelor Cardinale (pe strada Hector), Bastionul Maria Theresia este un monument în stil baroc de o mare însemnătate istorică, fiind cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea cetate a Timișoarei. Alte fragmente ale fostei cetăți se pot observa în Parcul Botanic și pe Calea Al. Ioan Cuza. Dacă scopul inițial al Bastionului a fost acela de apărare a cetății, în prezent este folosit ca pasaj de trecere atât pentru autoturisme cât și pentru pietoni. 

Sursa: ro.wikipedia.org / Bastionul Maria Theresia

De asemenea, Bastionul găzduiește câteva spații comerciale, restaurante, o librarie, Secția de Etnografie a Muzeului Satului și două expozitii permanente ale Muzeului Banatului: “Vioara - o pasiune de o viață” și expoziția “Tehnologia Informației și Comunicațiilor”.

4. Fabrica de Bere

Fabrica de bere este un alt obiectiv pe care poți să-l treci rapid în agendă.

Fabrica de Bere Timișoreana este una din emblemele orașului și prima fabrică de bere din Romania, înființată în anul 1718 în sudul cartierului Fabric, pe strada Ștefan cel Mare nr.28. Existența fabricii este legată de numele Prinţului Eugeniu de Savoia, care a venit cu iniţiativa construirii fabricii, din două motive - pentru a aproviziona armata austriacă cu bere și pentru a suplimenta apa potabilă din oraş.

Odată cu trecerea timpului, fabrica a trecut și ea la rîndul ei prin numeroase lucrări de modernizare, adăugându-i-se noi clădiri și instalații de utimă generație sau dărâmându-se cele care nu mai erau funcționale. Astfel s-au renovat rând pe rând Uzina de frig, silozul, secția de fabricare a malțului, tancurile pentru fermentarea berii, pivnițele și depozitele. De asemenea s-au construit noi spații de administrare și depozitare și un muzeu. Muzeul oferă turiștilor spații generoase de expunere în care sunt prezentate utilaje, instalații tehnologice, materiale publicitare, fotografii și chiar o sală de proiecție (unde este prezentată istoria fabricii).

În noiembrie 1847, în grădina fabricii a susținut un concert chiar compozitorul austriac Johann Strauss, fiul, împreună cu orchestra sa (fiind primul concert susținut de Johann Strauss, fiul, în afara Vienei). În apropierea fabricii de bere este și restaurantul La Fabrica (cunoscut ca Fabrica de Bere), unde într-un cadru medieval te poți delecta cu vestita bere Timișoreana și alte bunătățuri din Banat.

5. Biserica romano-catolică Millenium

Aflată în același cartier cu Fabrica de bere, în imediata apropiere a Pieței Traian, domnește cea mai mare biserică romano-catolică a Timișoarei, Millenium. Biserica are dimensiuni impozante având o cupolă de 45 de metri și două turnuri de 65 de metri înălțime. Stilul construcției este neo-romanic şi neo-gotic iar denumirea de Millenium are legătură cu comemorarea unui mileniu de la aşezarea poporului maghiar pe aceste meleaguri.

Programul de vizitare este cuprins în intervalul 10.00-13.00 de Miercuri până Vineri dar numai seara te poți bucura de iluminare arhitecturală splendidă.

6. Parcul Rozelor

Situat în centrul oraşului, la doar câțiva pași de malul râului Bega, Parcul Rozelor reprezintă o altă atracție de renume a Timişoarei. De fapt, s-ar putea spune că faima Timişoarei de oraş al parcurilor sau oraş al trandafirilor este în mare măsură datorată acestui parc.

Amenajat în anul 1928, Parcul Rozelor a schimbat numeroase nume, înfățisări și suprafețe. Astăzi, singurul lucru pe care îl mai are în comun cu vechiul rozariu cunoscut peste mări și țări este numărul soiurilor de trandafiri, peste 1200. Timişoara sărbătoreşte începând din anul 2009, „Ziua Trandafirului”, în fiecare ultimă zi de joi a lunii mai. 

Sursa: blogu.lu/alexandra

Uriașul amfiteatru amenajat în interiorul acestui parc este un alt motiv care transformă Parcul Rozelor într-o destinație populară. Pe scena acestuia se desfăşoară anual festivaluri în aer liber, precum StudentFest (Festivalul Studenților) în luna iunie, Festivalul Inimilor în luna iulie, sau Festivalul de Operă şi Operetă la sfârşitul lui august sau Ruga Timişoarei, la mijlocul lunii septembrie. Recent, Parcul Rozelor a devenit amfitrionul unor concerte de mare anvergură. Trupe românești precum Voltaj sau Pheonix dar și trupe străine de renume precum Him sau Nouvelle Vague se numără printre artiștii care au concertat în această locație feerică a rozelor. Parcul este deschis de marţi până duminică între orele 8:00-22:00, iar noaptea şi în ziua de luni este închis.

Din acest punct al Timișoarei este foarte ușor să-ți continui relaxarea plimbându-te de-a lungul malului sau chiar într-o bărcuță pe Bega, poți descoperi numeroasele parcuri și oaze de verdeață sau celebrele poduri ale Timișoarei care se întind peste Bega, oferindu-ți ocazia să te bucuri de priveliști superbe. Malurile Begăi au fost refăcute și consolidate recent așa că te vei putea bucura de un drum destul de lin.

7. Muzeul Satului Bănățean

Pentru a ajunge la Muzeul Satului din Timişoara trebuie să laşi oraşul în urmă, şi la propriu, şi la figurat. Muzeul este situat în extremitatea nordică oraşului şi se întinde pe 17 hectare. Cadrul pitoresc al muzeului redat de copacii seculari ai parcului, de lacul pe care se sprijină o mică insulă cu pavilion de lemn, de poarta de lemn sculptată în stil tradițional dar și de toate elementele tradiționale care compun satul te vor convinge că a meritat drumul până aici.

Plimbarea în muzeul satului, construcțiile autentice reprezentând biserica, școala, primăria, birtul, stăzile și casele de demult te vor introduce în viața bănățenilor din secolele trecute. Te poți informa despre istoria și arhitectura fiecărui element consultând panourile explicative plasate în apropiere. De asemenea, şi interiorul caselor poate fi vizitat, unde vei putea admira ţesături populare, roţi de tors, războaie de ţesut, instrumente de olărit, unelte, obiecte împletite, oale şi farfurii de ceramică pictată dar și alte piese specifice de mobilier.

Sursa: .satului.gruzphoto.eu

Turiștii au opțiunea să vizieze Muzeul Satului Bănăţean fie independent, fie solicitând serviciile ghidului specializat în istoria şi tradiţiile Banatului. De asemenea, pentru grupurile cu copii pot fi organizate vizite tematice care îi vor provoca să descopere viața la sat prin jocuri şi poveşti.

În incinta muzeului se găseşte şi un magazin cu produse artizanale ale meşterilor populari de unde turiștii pot cumpăra suveniruri. Tot în acest loc se organizează diverse expoziţii cu teme legate de arta populară, târguri de artizanat sau concerte şi festivaluri cu temă folclorică şi etnografică,  un prilej bun de a asculta muzică populară autentică și de a vedea dansuri tradiţionale de la sat şi portul popular.

Intrarea la muzeu costă 4.50 lei de persoană iar programul pentru public este:

Vara: de Marţi până Sâmbătă între orele 10:00 - 18:00

Duminica 12:00 - 20:00

Luni este închis

Iarna: de Marţi până Sâmbătă între orele 09:00 - 16:00

Duminica 10:00 - 16:00

Luni este închis

Orașul a moștenit un amplu patrimoniu de monumente istorice (peste 14.000 de clădiri) care sunt răsfirate de-a lungul celor șase cartiere vechi: Iosefin, Elisabetin, Fabric, Fratelia, Mehala și Freidorf. Timișoara este un oraș în care cu greu te poți rătăci, în schimb poți rătăci oricând pe străzile sale unduitoare, admirând stilul boem și farmecul aparte al zonei. 

Unul dintre cele mai încântătoare oraşe din România şi cu siguranţă unul dintre cele mai active din punct de vedere cultural şi economic, Timişoara este un uimitor amestec de istorie şi actualitate cu o arhitectură spectaculoasă și alegerea ideală pentru un city break reușit.

În septembrie 2016, Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.


In fiecare miercuri va prezentam campania #RomâniaWOW, 
tara in care traim si pe care trebuie sa o descoperim, in fiecare zi.

click me to reveal the contact form

Get in touch with us:

Nume

E-mail *

Mesaj *

DIN 21 NOIEMBRIE NE MUTĂM PE MUZZIX.RO

www.muzzix.ro