joi, 16 februarie 2017

Copiii dispăruți


Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinţi şi o casă. Copiii au nevoie de atenţie, iubire şi comunicare. Neglijarea copiiilor de către părinţi, nealocarea unui timp zilnic pentru a vorbi cu copiii, constrângerile pe care copiii le simt din partea părinţilor în ceea ce priveşte performanţa şcolară sunt factori care pot duce la plecarea voluntară a minorilor de acasă.

CAUZELE DISPARIȚIILOR ȘI FUGII DE ACASĂ

Studiile efectuate la nivelul Poliţiei Române au evidenţiat drept cauze ale dispariţiilor şi fugii de acasă a copiilor:
>>> neglijarea nevoilor afective ale copiilor şi lipsa de comunicare între părinţi şi copii; conflictele din familie;
>>> neglijenţa părinţilor/aparţinătorilor legali in ceea ce tine de protectia copilului, care permit copilului să fie pus în condiţii riscante în raport cu capacitatea acestuia de apărare;
>>> intenţia unor adolescente (în general cu vârste cuprinse între 14-18 ani) de a se stabili la domiciliul unor prieteni (concubini) neagreaţi de familie;
>>> tulburări de comportament datorate unor factori multipli, care se traduc în tendinţa de vagabondaj;
>>> intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie; 
>>> influenta anturajului.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPIILOR DISPĂRUȚI

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu instituţii publice-  Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului, Inspectorate Școlare, marchează în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi prin activităţi de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legatură cu numarul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor.

În calitatea sa de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - Missing Children Europe, Salvaţi Copiii se alatură celorlaltor 24 de organizaţii neguvernamentale din 16 ţări membre UE care organizează evenimente tematice şi campanii de informare referitoare la problema dispariţiei copiilor. În România este îngrijorator procentul extrem de ridicat de copii care părăsesc domiciliul de bunăvoie. În consecinţă, campaniile urmaresc informarea asupra motivelor care îi determină pe copii să plece de acasă, de conştientizare a riscurilor la care se expun şi de identificare a mijloacelor de prevenire şi diminuare a fenomenului.

Numărul european pentru copii dispăruţi

116 000 - număr de telefon gratuit pentru apelant, operaţional 24/24, activ în 10 state membre ale Uniunii Europene (România, Belgia, Franţa, Italia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia şi Slovacia). 

Formând 116 000, orice cetăţean aflat în una dintre cele 10 ţări poate raporta dispariţia unui copil, primind informaţii utile despre modul de instrumentare a cazului în ţara respective.

salvaticopiii.ro

click me to reveal the contact form

Get in touch with us:

Nume

E-mail *

Mesaj *

DIN 21 NOIEMBRIE NE MUTĂM PE MUZZIX.RO

www.muzzix.ro