joi, 23 februarie 2017

#RomâniaWOW. Campanie OffTopic, orașul Sibiu


OffTopic dă startul campaniei "România WOW". Săptămânal vom parcurge frumusețea României în cadrul campaniei. România este WOW, România are cu ce să se laude. Vezi și cunoaște.

1. CAPITALĂ CULTURALĂ  EUROPEANĂ ÎN ANUL 2007
În anul 2007, Sibiul a fost, împreună cu Luxemburg, Capitala Culturală Europeană, fiind primul oraş din estul Europei care a primit acest titlu. Înainte chiar de aderarea României la Uniunea Europeană, Sibiul primea deja recunoașterea caracterului său european, ca infrastructură, ca locație culturală, ca spirit.
Pe parcursul acestui an minunat au avut loc în Sibiu peste 2.000 de evenimente din cele mai variate. Artele spectacolului, film, foto, arhitectură, arte vizuale, literatură, muzică, patrimoniu, conferințe. Spațiile publice și sălile de spectacol au fost scena unui maraton de evenimente. Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană a fost un succes, însă anul 2007 nu a fost vârful, ci motorul dezvoltării Sibiului care, de atunci, s-a înscris pe o traiectorie pozitivă în domeniul cultural, al vizibilității, în domeniul economic, în domeniul turistic și chiar și în domeniul serviciilor și infrastructurii.
2. ORAŞUL ARE O ISTORIE DE APROAPE 900 DE ANI
Oraşul a fost colonizat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela, prima menţiune documentară fiind făcută în anul 1191, sub numele de Cibinium. Începând cu anul 1366, oraşul îşi schimbă numele în Hermannstadt, devenit, după 1919, Sibiu. Perioada medievală a însemnat pentru Sibiu o dezvoltare economică pronunțată prin intermediul breslelor, care, treptat, au fost înlocuite de manufacturi și mici afaceri prospere. 

Ca cetate, Sibiul s-a dovedit invincibil în fața otomanilor și a trecut prin numeroase conflicte militare. Orașul a fost capitala Transilvaniei în perioada în care aceasta a fost principat habsburgic și, în același timp, a fost de-a lungul istoriei un important centru bisericesc, de educație și de cultură. În istoria mai recentă, Sibiul a fost un important oraș revoluționar care a participat activ în evenimentele lui decembrie 1989. Sibiul continuă să își scrie istoria, fiind un oraș modern, european, care are curajul și resursele să deschidă drumuri și să se remarce prin proiectele sale.
3. CAPITALA TRANSILVANIEI
La sfârşitul secolului al XVII-lea, Transilvania devine mare principat în cadrul Imperiului Habsburgic. Sibiul a fost capitala acestui  principat între anii 1692 - 1791 şi 1850-1867. Începând cu anul 1688, în Sibiu se instalează Comandantul militar al Transilvaniei, care îşi va avea sediul aici până în 7 noiembrie 1918. Alegerea Sibiului drept capitală a regiunii a fost atât o recunoaștere a importanței orașului în acea vreme, dar și un impuls pe care orașul a știut să îl utilizeze pentru a evolua. 


Faptul că la Sibiu au avut sediul diverse instituții ale provinciei – reședința Guvernatorului Transilvaniei, sediul Mitropoliei Ardealului, sediul Comitetului Național Român, sediul Consiliului Dirigent și al Marelui Sfat Național Român – a dat orașului vizibilitate și ocazia pentru a se dezvolta.
4. SIBIU - ORAȘUL SUPERLATIVELOR
Sibiul este un oraş al superlativelor, care a adus numeroase premiere în această parte a Europei. Astfel, aici au fost atestate primul spital, prima bibliotecă, prima școală, prima farmacie, prima moară de hârtie, prima librărie, primul calendar, prima clădire de teatru, primul muzeu, primul pod de fontă, primul spital de boli nervoase, prima bancă cu capital românesc, prima fabrică de arcuri, prima fabrică de bere, prima fabrică de cântare, prima fabrică de mașini unelte, prima hidrocentrală, prima grădină zoologică, primul cinematograf în aer liber din România. 

Prima arhivă din România s-a deschis aici, iar primul ansamblu folcloric din România s-a înființat tot la Sibiu. Sibiul se mândrește și cu faptul că aici este atestată prima tipografie din Transilvania, aici s-au tipărit prima carte în română din Ardeal și primul ziar din Transilvania. Prima stațiune montană din România a fost Păltinișul, prima enciclopedie din România a fost publicată în oraș, primul muzeu de istorie naturală din România a fost fondat tot la Sibiu. Sibiul a fost, de asemenea, primul oraș din Transilvania care a fost iluminat cu curent electric și aici s-a introdus pentru prima dată în Transilvania un mijloc de transport electric. Conrad Haas a experimentat în zona Sibiului prima rachetă în trepte din lume.
5. PRIMA STAŢIUNE MONTANĂ
Situată la 32 de km de Sibiu, staţiunea Păltiniş este prima staţiune montană din România (înfiinţată la 1894) şi, totodată, staţiunea montană situată la cea mai înaltă altitudine din România (1442m). Stațiunea Păltiniș a fost legată de Sibiu în 1902, prin intermediul unui drum. Datorită aerului ozonat de munte, stațiunea era foarte căutată pentru tratarea asteniilor, a bolilor pulmonare și a surmenajului fizic. Inițial, stațiunea era căutată în sezonul de vară. Apoi, treptat, schiorii și iubitorii zăpezii au transformat stațiunea într-o destinație de iarnă, aceasta fiind foarte căutată și astăzi.
6. CEL MAI VECHI MUZEU DIN ROMÂNIA
Baronul Samuel von Brukenthal construiește în anii 1777 – 1787 un palat în stilul baroc târziu, asemănător cu palatele vieneze. Clădirea avea să devină sediul Muzeului Brukenthal, primul muzeu din România și din această parte a Europei. Muzeul s-a format în jurul colecțiilor baronului, care erau alcătuite dintr-o pinacotecă, un cabinet de stampe, o bibliotecă și o colecție numismatică . 


Apoi, familia von Brukenthal a început să cumpere tablouri, contribuind la extinderea colecției. Muzeul a fost deschis pentru public în anul 1817, iar astăzi este un muzeu foarte apreciat, secție a Muzeul Național Brukenthal, din care mai fac parte Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie a Farmaciei și Muzeul de Vânătoare. Astăzi, muzeul, cu secțiile și expozițiile sale, atrage un număr tot mai mare de vizitatori și, alături de Complexul Național Muzeal Astra, face ca orașul să fie un centru muzeal foarte apreciat.

7. IMPORTANT CENTRU ECUMENIC
Sibiul este sediul a două importante instituții ecleziastice: Mitropolia Ortodoxă a Ardealului (înfiinţată de Andrei Şaguna în 1864) şi Episcopia Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România (din 1867). În istoria sa, dar și în prezent, Sibiul este un oraș multi-confesional, în care diferite religii și confesiuni au conviețuit și conviețuiesc în pace, prin respect reciproc. În centrul istoric al Sibiului se găsesc astăzi Catedrala Ortodoxă, Catedrala Evanghelică, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, Biserica Reformată și o sinagogă. 

Cu ocazia sărbătorilor pascale, bisericile se reunesc într-un marș care celebrează acest moment, iar Târgul de Crăciun a fost deschis, în cele opt ediții ale sale, de către reprezentanți reuniți ai bisericilor. Învățământul în Sibiu a fost marcat puternic la începuturile sale de culte, acesta dezvoltându-se și fiind susținut de bisericile și mănăstirile orașului. În Sibiu și-a desfășurat activitatea și mitropolitul Andrei Șaguna, acesta înființând Institutul Teologic din Sibiu, o instituție foarte apreciată în acest domeniu și astăzi. În 2007 a avut loc la Sibiu cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană, un eveniment foarte important care a subliniat rolul orașului ca un centru ecumenic de talie europeană, un oraș în care toleranța și respectul pentru culte au conturat caracterul său de azi.

8. CEA MAI VECHE GRĂDINA ZOOLOGICĂ
În anul 1929 se deschidea publicului în Pădurea Dumbrava prima grădină zoologică din România. Primele animale adăpostite de Zoo Sibiu au venit aici prin donații. Ulterior, grădina a trecut prin administrarea mai multor servicii publice, care au îmbogățit treptat efectivul de animale. Din 2005, Grădina Zoologică a intrat în administrarea Primăriei Sibiu și, de atunci, peste 10.000.000 de lei au fost investiți pentru confortul celor peste 250 de animale din peste 50 de speciii adăpostite în prezent de Zoo Sibiu. Adăposturile sunt astăzi ample și corespunzător amenajate, iar numărul vizitatorilor a crescut constat în ultimii șase ani, tocmai datorită noului aspect al Grădinii. Zoo Sibiu este astăzi un obiectiv de agrement preferat de sibieni, dar căutat și de turiști.
9. CEL MAI MARE ANSAMBLU URBAN MEDIEVAL DIN ROMÂNIA
Centrul istoric al Sibiului constituie cel mai mare ansamblu urban medieval din ţara noastră, cu numeroase vestigii păstrate din perioada respectivă, începând de la clădiri publice, case de locuit şi până la ziduri şi turnuri de apărare. Din cele patru incinte de apărare ale Sibiului au fost conservate până astăzi numeroase elemente. Prima incintă era în Piața Huet, din aceasta păstrându-se doar Turnul Scărilor și urme ale fostelor ziduri în pivnițele unor case. 


Cea de-a doua incintă mai există încă prin Turnul Sfatului și prin Turnul Pieței Aurarilor. Incinta a treia este mai amplă, fiind formată din  zidurile de pe strada Centumvirilor - Piața Huet - strada Avram Iancu - strada Gh. Magheru - strada Funarilor – zidurile de pe strada Manejului - strada Pompiliu Onofrei – zidurile și turnurile de pe strada Cetății - Piața Unirii - strada Ioan Lupaș - strada Bastionului. Incinta a patra este formată din strada Movilei - strada Felinarului - strada Gheorghe Magheru - Piața 1 Decembrie 1918 - strada Regele Ferdinand - strada Nicolae Teclu - strada Pietrarilor - strada Zidului - strada Dârstelor - Spitalul de Pneumofiziologie. Piețele centrale ale orașului au și acestea o foarte mare însemnătate din punct de vedere arhitectural și istoric. 


În piețe și pe străduțele centrului istoric întâlnim la tot pasul imobile istorice, case în care au locuit personalități care s-a remarcat în țară și străinătate prin rezultatul muncii lor. Clădirile în diverse stiluri arhitecturale, se disting prin forma lucarnelor, a acoperișului, prin ancadramente și obloane.
10. RECUNOAŞTEREA INTERNAŢIONALĂ
Sibiul s-a bucurat în ultimii ani de o importanţă recunoaştere internaţională a frumuseţii sale şi a potenţialului turistic de care dispune. Astfel, prestigioasa revistă Forbes clasează Sibiul pe locul 8 în lista "celor mai idilice locuri de vizitat", iar în 2014 publicaţia The Huffington Post includea Sibiul în lista cu "Cele mai fermecătoare orașe din Europa pe care trebuie sa le vizitezi", orașului apărând în numeroase articole ale marilor ziare europene și din SUA. 


Michelin a acordat Sibiului 3 stele (Green Guide Stars), cotația maximă și cea mai înaltă distincţie acordată unui oraş din România. Datorită acestei imagini, Sibiul este astăzi inclus în oferta turistică a multor agenții turistice și atrage anual un număr tot mai mare de turiști care înnoptează în oraș. De asemenea, datorită acestei vizibilități și dezvoltării orașului, Sibiul este în continuare o locație atrăgătoare pentru investitorii români și străini.

Sursa: turism.sibiu.ro

click me to reveal the contact form

Get in touch with us:

Nume

E-mail *

Mesaj *

DIN 21 NOIEMBRIE NE MUTĂM PE MUZZIX.RO

www.muzzix.ro